Ethän hallitse hevosta kivulla
Valitettavan usein hevosia käsitellään kovin ottein. Vetäminen ja nykiminen, kannuksilla potkiminen ja raipalla tai muulla välineellä lyöminen aiheuttavat hevoselle kipua, pelkoa ja vammoja. Lisäksi se vahingoittaa eläimen luottamusta ihmiseen ja huonontaa ihmisen ja hevosen välistä suhdetta.
Todellisuudessa hevonen on suuresta koostaan huolimatta herkkä eläin, jota täytyy kohdella ystävällisesti. Hevosen kouluttamisessa ja käsittelyssä riittää kevyt kosketus. Hyvin opetetun hevosen kanssa kommunikoidaan ohjien, pohkeiden ja istunnan paineen suunnan muutoksilla, joita kutsutaan avuiksi. Hevosen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ymmärtääkö se esimerkiksi pieniä kuolaimen liikahduksia suussaan tai päässään sen sijaan, että ohjaamiseen ja hidastamiseen käytetään suurta voimaa.
Varusteilla on väliä
Tutkimusten mukaan jopa 80 prosentilla kuolaimia käyttävistä hevosista on vaurioita suussaan. Löysäkin turpahihna estää hevosta haukottelemasta, ja liian kireä turpahihna estää hevosta nielemästä ja pureskelemasta. Liian kireä turpahihna voi myös painaa hevosen poskien limakalvot kiinni terävien hampaiden reunoihin ja saada hevosen puremaan poskiaan.
Varusteiden tulee olla juuri kyseiselle hevoselle sopivat. Epäsopivat varusteet ja varusteiden virheellinen käyttö voivat aiheuttaa hevoselle kipua, epämukavuutta ja jopa vammoja.
Hevonen kärsii yksinäisyydestä
Liian moni hevonen joutuu elämään yksin. Laumaeläimenä hevonen kärsii yksinolosta, eikä ihminen voi korvata muiden hevosten seuraa.
Yhdessä hevoset pystyvät parhaiten huomaamaan pedot, juoksemaan niitä pakoon tai puolustautumaan. Vaikka tarhassa oleskelevat kesyhevoset kokevat harvoin uhkaa pedoilta, on hevoseen lajina sisäänrakennettu tarve kokea lajitovereidensa suomaa turvaa ja seurustella näiden kanssa. Kosketus on hevoselle tärkeää.
Haluan liikkua
Hevonen on atleettinen eläin, joka on luotu liikkumaan. Usein hevonen joutuu kuitenkin tyytymään pienessä tarhassa ulkoiluun. Ihmisen täytyisi järjestää tekemistä sekä hevosen keholle että aivoille, mutta moni hevonen ”unohtuu” tarhan perukoille.
Hevosen kanssa voi tehdä paljon muutakin kuin ratsastaa. Sen voi viedä talutettuna metsäpolulle tai opettaa ajolle eli vetämään kärryjä. Hevoselle voi myös opettaa työskentelyä maasta käsin eli esimerkiksi tekemään erilaisia ratsastukseenkin kuuluvia väistöjä ja muita tehtäviä. Hevoselle voi järjestää puuhaa viemällä sille oksia järsittäväksi tai vaikka jalkapallon tarhaan ihmeteltäväksi.
Tarvitsen sopivasti ruokaa
Huomattava osa hevosista on nykyään ylipainoisia. Ylipaino altistaa hevosen muun muassa kaviokuumeelle, nivelvaivoille, metaboliselle oireyhtymälle ja rasva-aineenvaihdunnan häiriölle.
Luonnossa hevonen laiduntaa lähes 16 tuntia päivässä, joten sen elimistö on sopeutunut saamaan pieniä määriä ruokaa pitkin päivää. Nykyhevoset syövät kuitenkin lähinnä heinää muutaman kerran päivässä suuria määriä kerallaan. Hevoselle, joka saa ruokaa muutaman kerran päivässä muodostuu helposti mahahaavoja, sillä maha ehtii tyhjentyä ruokintojen välillä. Jatkuvalla ruokinnalla on puolestaan vaarana, että hevonen saa liikaa ruokaa. Heinä kannattaakin antaa vaikka verkon läpi hitaasti syötäväksi.
Viihdyn pihatossa
Pilttuussa hevonen on kytketty seinään eikä se pysty kääntymään. Karsinassa hevonen on irti ja sillä on tilaa kääntyä. Luonnossa hevonen kuitenkin liikkuu hitaasti lähes koko hereilläoloaikansa. Pilttuussa ja karsinassa se ei onnistu.
Hevonen voi paremmin, kun se saa halutessaan liikkua enemmän ja valita itse, milloin se liikkuu ja milloin se on paikallaan. Pihatossa hevonen voi itse valita, onko se sisällä vai ulkona ja sillä on myös muita hevosia seuranaan. Hyvä pihatto vaatii huolellista suunnittelua, mutta pihatossa hevonen pystyy parhaiten toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään.
Haluan pysyvän kodin
Valitettavan moni hevonen joutuu vaihtamaan kotia jopa useasti elämänsä aikana. Monelle kilpa- ja harrastushevoselle etsitään uran päätyttyä uusi koti. Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä, miten suuri taloudellinen ja ajallinen sitoumus hevosen ottaminen on. Kun hevosenpito käy raskaaksi, saatetaan hevonen myydä uudelle omistajalle, joka ei ole perehtynyt hevosenpitoon.
Hyvä omistaja on sitoutunut hevoseen yksilönä, ei vain sen käyttöarvoon.
Hevosmyyttejä
Usein kysyttyä hevoskampanjasta
Kuolaintutkimus: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/154459/Miettinen%20Mirjami.pdf?sequence=1
Eläinsuojeluneuvojamme kohtaavat säännöllisesti Vilman kaltaisia apua tarvitsevia hevosia. He menevät auttamaan eläimiä paikkoihin, joihin muut eivät mene. Eläinsuojeluneuvojamme puuttuvat tilanteeseen neuvonnalla ja tekevät tarvittaessa yhteistyötä eläinsuojeluviranomaisten kanssa.
Varainhankintamme avulla mahdollistamme SEYn eläinsuojeluneuvojien työn. Edistämme hevosten hyvinvointia myös valistuksen ja koulutuksen keinoin. Tänä vuonna yli 140 000 suomalaista lasta on saanut SEYn julkaisemaan hevosten hyvinvoinnista kertovan oppimateriaalin. Eläinsuojeluneuvojien työn avulla, kampanjoinnilla ja valistuksella lisäämme ihmisten tietoutta ja ymmärrystä hevosten hyvinvointiongelmista, jotta Vilman kaltaisia hevosia olisi mahdollisimman vähän.
Kerätyt varat käytetään eläinsuojeluneuvojien kuluihin, eläinten hyvinvointia koskevaan tiedottamiseen, neuvontaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä ennalta arvaamattomien eläinsuojelukatastrofien tuhojen korjaamiseen. Varoja käytetään myös liiton jäsenyhdistysten toiminnan tukemiseen.